Resposta de la PCUML a l'acord dels bisbes.Les setze entitats sotasignants que conformem la PLATAFORMA CÍVICA PER LA UNITAT DEL MUSEU DE LLEIDA, reunides el dia 2 de juliol de 2008, davant del fet de la signatura de l’acord el passat 30 de juny, entre el Bisbat de Lleida i el Bisbat de Barbastre-Montsó, i de les successives i alarmants notícies aparegudes anunciant l’imminent trasllat de les peces d’art del Museu de Lleida, la Plataforma manifesta:

El document signat entre la Nunciatura, el Bisbat de Lleida i el Bisbat de Barbastre-Montsó conté múltiples inexactituts i falsetats respecte el patrimoni en litigi.

L’administrador apostòlic de Lleida, Mns. Salinas, ha trait la veritat en afirmar que les peces d’art són propietat de les parròquies de la Franja i que estaven en dipòsit en el Museu de Lleida. Existeixen proves documentals definitives que demostren el contrari.

Entenem d’una gravetat extrema que l’administrador apostòlic Salinas hagi cedit els seus poders sobre el tema del patrimoni a la Nunciatura. Amb això entenem que pretén obviar la legítima autoritat civil catalana.

Amb aquest acord es desautoritza i traeix tota la tasca de recuperació i conservació que els anteriors bisbes de Lleida havien portat a terme al llarg de molts anys.

Els efectes de l’acord no tan sols són un espoli que afecta a les terres de Ponent, sinó que destrueix una part de la memòria històrica de tot Catalunya.

Que ningú es pensi que la ciutadania de Lleida i d’arreu de Catalunya acceptarà sense resistència els possibles efectes d’aquest acord. Demanem als governants, polítics i a tot el món acadèmic i associatiu que facin costat el seu poble, defensant la unitat del patrimoni comú. No estem davant d’un tema eclesiàstic, sinó civil, i la ciutadania farà sentir la seva veu.

Anunciem que en les propreres setmanes convocarem actes i accions reivindicatives per defensar la propietat, unitat i permanència d’aquest patrimoni comú de tots els catalans. Demanem la resposta àmplia de tota la ciutadania de Lleida i de la Franja en suport d’aquestes legítimes i justes reivindicacions.

Lleida, 2 de juliol de 2008


PLATAFORMA CÍVICA PER LA UNITAT DEL MUSEU DE LLEIDA
Amics del Museu de Lleida - Amics de la Seu Vella de Lleida - Ateneu Popular de Ponent - Casal Jaume I de Fraga (ACPV) - Centre Excursionista de Lleida – Església Plural – Grup Cultural Garrigues - Patronat del Corpus de Lleida - Òmnium Cultural del Segrià - Orfeó Lleidatà - Res Non Verba - Tradicions i Costums - Unesco Lleida – Canta i Estima – Cercle de Belles Arts – Arts de Ponent