Memòria d' exilis i retorns, de Josep San Martín.

A dos quarts de vuit, hem presentat el llibre del Josep San Martín, al Casal de Fraga. Amb la presència d'una trentena de persones, en Ramon Badia -en nom de Pagès Editors-, en Francesc Ricart -historiador i membre de la Junta del Casal- i el propi autor ens han analitzat una obra literària que, encara que d'estructura intimista i personal, té uns continguts profunds i contundents: la guerra civil, l'exili, els camps nazis i el franquisme.

La presentació ha sét punyent i commovedora, carregada d'anècdotes personals que fan entendre la motivació de l'autor perquè eix material sortís a la llum i d'explicacions de tants silencis, que tots hem viscut alguna vegada en relació al tema del llibre.


Cal llegir-lo per no perdre la memòria, per no repetir errors i perquè els nostres joves tinguin un testimoni d'una part de la història ignominiosa que no ha de caure en l'oblit.
2 comentaris:

Anònim ha dit...

Va ser una presentació molt interessant. Vaig comprar el llibre i té molt bona pinta...

Anònim ha dit...

De les històries personals i íntimes en surten les grans històries literàries; encara que aquest no sigui el cas, la vida d'aquells que hem tingut més a prop, els seus silencis,la seua memòria, és la millor lliçó d'història que tindrem. I aquí n'hi ha unes bones dosis.